Klasse en vakmanschap bij Jan Pulles Leather Company

Klasse en vakmanschap bij Jan Pulles Leather Company

Wij zeggen hier geen riem!

 

Klasse en vakmanschap bij Jan Pulles Leather Company Waalwijk.

 

“Een riem? Die is voor de hond. Bij de JPLC, Jan Pulles Leather Company, in Waalwijk praten we over een ceintuur. Zo hebben we het hier ook niet over vierkante meters huid, maar over het aantal voet. Zeg, het is geen rol plastic.”

Ik vind het tekenend. Voor de liefde voor het ambacht. Voor de passie waarmee de mannen en vrouwen van JPLC fashion items vervaardigen. En voor het respect voor de ooit zo gevaarlijke krokodil, buffel of slang.

 

Cowboys & design

Je ziet het. Je voelt het. En, toegegeven, je ruikt het ook zodra je het pand van JPLC/Leatherbelove.com binnenstapt. Leer! Mag de buitenkant wat saai ogen, binnen vermengt een cowboyachtige sfeer zich met Anton Pieck taferelen. Deftig design, jeans met opvallende ceintuurs en gespen. Accessoires van een heel ander kaliber dan die van het warenhuis om de hoek.

Ja, leer is een beleving. Ook in de nette zin van het woord. En hoewel beleving te pas en te onpas gebruikt wordt, geloof ik het hier. Je wilt ze aanraken, die alligatorvellen. Het reliëf voelen van de slangenhuid, het patroon met je vingertoppen volgen, de kleurschakeringen. Net als in het echte leven zijn de jonge huidjes het mooist. Geen fouten, geen butsen of littekens. Job Pulles kneedt en vouwt stevig en vakkundig een ruwe lamshuid. Kijk, kijk! Nu gaat het leven, kleurnuances komen naar boven, het begint al te lachen.

 

De barbaarse legging

Door de jaren heen maakte het Waalwijkse familiebedrijf roerige tijden mee. Was de legging in de jaren ’90 eigenlijk sowieso killing voor het modebeeld, voor JPLC scheelde het ook niet veel. Buik of geen buik, voor zo’n strakke maillot heb je geen ceintuur nodig. De legging krijgt ineens iets barbaars bij het zien van zoveel stijlvolle ceintuurs bij elkaar.

Zo hoort het eigenlijk.

JPLC koos er in die tijd voor om zich te richten op de selecte groep lederbedrijven die het ware ambacht in ere houden. Kleinschaliger, gericht op de Benelux.

En overwon.

Knap. Omdat puur vakmanschap niet genoeg is. Het gevoel voor fashion is minstens zo belangrijk. Een ongelofelijk grillige branche. Hoeveel brood zie je in de high fashion van de modekoningen? Pik je er de juiste details uit om in je accessoires te verwerken?

 

Eerlijk

En dan is er nog de certificering. Nooit wil je te maken krijgen met malafide partijen of illegale handel. Eerlijke handel, ook daar moet je scherp in blijven. Altijd.

Leer bewerken. Geen haar op mijn hoofd die er ooit aan gedacht heeft. Maar als je de jongens van de JPLC hoort vertellen, krijg je bijna zin om te gaan looien. Of nee, krijg je door hoe belangrijk passie voor je vak is. Die beleving slaat over naar de mooi vervaardigde producten van JPLC. En dus over naar jou.

En je zegt nooit meer riem tegen een ceintuur.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.